Mielenterveyden tukeminen edistää syövästä toipumista

Mielenterveyshäiriöistä erityisesti masennus voi lisätä syöpäriskiä ja toisaalta hidastaa syövästä toipumista. Masennuksen ja syövän yhteys voi selittyä elimistön hormonaalisesta epätasapainosta. Masennus lisää stressihormoni kortisolin erittymistä, mikä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Kehon luontainen kyky korjata solujen vaurioitunutta dna:ta heikkenee, mikä herkistää syövän kehittymiselle.

Syöpäriskiä lisää myös elimistön immuniteetin heikkeneminen, johon mielenterveyden häiriö voi altistaa. Syövän kehittymisen taustalla voi olla myös elämäntapoihin liittyviä tekijöitä. Masennuksesta kärsivät ovat usein alttiimpia epäterveellisille valinnoille, kuten tupakoinnille, alkoholin liikakäytölle ja epäterveelliselle ravinnolle. Sairastuvuus mielenterveyshäiriöön, esimerkiksi masennustilaan tai ahdistuneisuushäiriöön, on suurimmillaan heti syöpädiagnoosin jälkeisellä viikolla. Tällöin mielenterveyden järkkymisen riski on moninkertainen verrattuna terveisiin ihmisiin. Tutkimusten mukaan psyykkiset oireet yleistyvät jo syöpää epäillessä eli jopa useita kuukausia ennen syövän löytymistä.

Riski mielenterveyshäiriöön jatkuu vielä vuosia syöpädiagnoosinjälkeen. Esimerkiksi lapsena ja nuorena sairastettu syöpä merkitsee riskiä sairastua myöhemmin elämässä mielenterveyshäiriöön, jopa vuosia syöpähoitojen ja toipumisen jälkeen. Syövästä toipuneen potilaan jälkiseurannassa olisikin tärkeää kartoittaa myös mielenterveyden tila. Tällä hetkellä syöpään sairastuneiden psyykkisen tuen määrä on vaihtelevaa ja yleisesti liian vähäistä. Suomessa toteutuu hyvin syövän diagnostiikka ja somaattinen hoito. Sairauden aiheuttama mielen kuormitus ja mahdollinen psyykkinen sairastuminen jäävät vähemmälle huomiolle, vaikka toimivia keinoja tukea sairastuneen mielenterveyttä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä on.

Järjestöt kuten syöpäyhdistykset tukevat syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä mielen hyvinvointia. Esimerkiksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää vertaistukea ja erilaista ryhmämuotoista kuntoutusta syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Lisäksi Turussa toimii psykososiaalisen tuen yksikkö, joka tarjoaa aikuisille syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen lyhytkestoista keskusteluapua.

Psyykkistä oireilua voidaan hoitaa keskusteluterapialla ja tarvittaessa psyykelääkkeillä, esimerkiksi nukahtamis- tai mielialalääkkeellä. Keskusteluterapialla pyritään tilanteen rauhoittamiseen ja asioiden selventämiseen. Syöpähoitoihin voi liittyä esimerkiksi suhteettomia pelkoja ja huolia, joita voidaan keskustelulla vähentää. On tärkeää, ettei ihminen koe olevansa tilanteessa yksin, vaan häntä tuetaan. Terapeuttisen keskustelun yhteydessä sairastunut voi tarkastella elämäänsä ja suunnitella sitä eteenpäin sekä myös nopeuttaa sairauteen sopeutumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *