Mielenterveys- ja päihdepalvelujen on tärkeä olla helposti saavutettavissa perustasolla, sote-keskuksissa. Yleisimpiä mielen sairauksia ovat lievät ja keskivaikeat ahdistuneisuus- ja masennushäiriöt. Lisäksi päihdehäiriöt ovat yleisiä, myös liitännäisenä edellä mainittuihin häiriöihin. Pienempi osuus mielenterveyshäiriöistä on vaikeita, pitkittyneitä, esimerkiksi psykooseja, manioita tai vaikeita masennustiloja. Näiden sairauksien hoito kuuluu psykiatrian erityistasolle, poliklinikoille, joskus psykiatriseen sairaalaan.
Etulinjaan sote-keskuksiin tarvitaan ammattilaisia lääkäreitä, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, joilla on osaamista kohdata, arvioida ja hoitaa mielenterveyspotilaita. Perustason ja mielenterveyspalvelujen erityistason välille on tärkeä luoda joustava yhteys, esimerkiksi etäkonsultaatioita ilman, että potilasta tarvitsee lähettää psykiatrian poliklinikalle. Lääkehoidon lisäksi hoitoa voidaan perustasolla toteuttaa erilaisin psykososiaalisin menetelmin esimerkiksi lyhytterapialla tai omahoidon ohjauksella. On myös varmistettava riittävä hoito vaikeasti sairaille mielenterveyspotilaille psykiatrian erityistasolla.
Varhainen tunnistaminen nuoren mielenterveyden oireissa on erityisen tärkeää
Lasten ja nuorten mielenterveyden oireiden havainnointiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kaikista mielenterveyshäiriöistä 50 prosenttia ilmenee ensimmäisen kerran ennen 14 vuoden ikää ja 75 prosenttia alle 25-vuotiaana. Varhainen oireiden tunnistaminen, tilanteen arviointi ja tarvittavan hoidon aloittaminen parantaa sairauden ennustetta. Samalla ehkäistään myös aikuisuudessa mielenterveyshäiriöön sairastumista.
Inhimillisestä näkökulmasta on selvää, ettei mielenterveyshäiriöistä kärsiviä pitäisi jättää ilman hoitoa ja tukea. Myös yhteiskunta säästää, kun mielenterveyspotilaat hoidetaan hyvin. Mielen sairaudet aiheuttavat pahentuessaan ja pitkittyessään erityisen paljon kustannuksia, joista valtaosa kohdistuu epäsuoriin kustannuksiin, kuten sairauspoissaolot, kuntoutustuet, työkyvyttömyyseläkkeet, työpanosten menetykset.
Ihmistä lähellä oleviin ja helposti saavutettaviin mielenterveyspalveluihin kannattaa investoida unohtamatta ennaltaehkäisevän työn tärkeää merkitystä.
Jukka Kärkkäinen
Lääket.tri, psykiatrian erikoislääkäri, psykiatrian klinikkaryhmän päällikkö